Ízörzők – Kávás

Kávás község Zala megyében, Zalaegerszegtől nyugatra, 12 kilométerre található. A mindössze 250 fős települést hét domb öleli.
A festői dombokon barangolva ismerhetjük meg Kávás értékeit: az eredeti környezetükben megmaradt tájházakat, amelyek a göcseji népi építészet jegyeit viselik, bennük néprajzi kiállítások láthatók. Itt kaptunk ízelítőt Zala megye táncaiból a Kósa házaspár előadásában. A Dalház nótás kedvű tagjai pedig helyi népdalokat adtak elő a tájházak udvarán. A környék természeti kincseinek gazdagságát a Borona Tanösvény mutatja be, amely a Tájházaktól indulva, gyalogosan, vagy kerékpárral is bejárható. A Kávást körülvevő dombokon több boronapincét is megcsodálhatunk, varázslatos tájképekben gyönyörködhetünk.
A faluban kézműves szakkör is működik, ahol több tájegység népi hímzéseit készítik.
Káváson több hagyományos ételt főznek napjainkban is a konyhákban, és a rendezvényeken. Ezekből válogattunk az Ízőrzők nézői számára öt finomságot. Ezek a következők: Fokhagymaleves metélttel, Sós parasztrétes és édes káposztás rétes, Vad tokány vargányával és dödöllével, Túrós sütőporos pogácsa és Zala kocka.

Kisfilm a MédiaKlikk oldalán. Kattints a fenti képre a megtekintéshez!